Begraven of cremeren

Begraven

Wanneer je ervoor kiest om begraven te worden heb je de keuze tussen een algemeen graf en een particulier graf.

Wat is het verschil?
Een algemeen graf is een graf voor twee personen, die niet tot dezelfde familie behoren. Je kunt dus niet bepalen wie erbij komt te liggen. Men huurt als het ware een graf van de gemeente voor de duur van 10 of 15 jaar. Na die tijdsduur kan deze niet verlengd worden en zal vaak worden geruimd.

Een particulier graf is een graf voor twee personen wat gekocht wordt van de gemeente voor een tijdsduur van 10, 15, 20, 25 of 30 jaar, afhankelijk van de begraafplaats. De familie wordt geen eigenaar, maar wel rechthebbende van het graf en bepaalt daarom zelf wie er later in het graf begraven zal worden. Na de gekozen periode kan het graf iedere keer weer worden verlengd.

De keuze van de begraafplaats is aan de familie. Naast de Algemene begraafplaatsen in de regio wordt er tegenwoordig ook veel gekozen voor een Natuurbegraafplaats elders in het land.

Een van de voorwaarden bij natuurbegraven is dat overledenen worden begraven zonder materialen die belastend kunnen zijn voor het milieu.

Over het algemeen zal de overledene begraven worden in een uitvaartkist. Tegenwoordig is er zeer veel keuze in kisten; klassiek, rustiek, modern, beschilderd of bekleed. Samen kijken we wat het meest passend is. Naast kisten zijn er ook gevlochten manden en is het ook mogelijk begraven te worden in een wade.
Doorgaans kost een begrafenis, door grafrechten, grafsteen of herinneringsteken, meer dan een crematie.

Jeanine van IJsseldijk Uitvaarten - Voor een mooi afscheid

Cremeren

Steeds meer mensen kiezen om uiteenlopende redenen voor crematie. Ook bij de keuze voor een crematorium ben je helemaal vrij. De crematie van de overledene vindt meestal direct plaats na de plechtigheid, maar kan ook desgewenst de andere dag plaatsvinden.
Bij veel crematoria is er ook de keuze voor de naaste familie om mee te gaan naar de oven en zelf de kist in te voeren. Dit wordt vaak gezien als een afronding van de uitvaart.

Voor de asbestemming zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt een gedenkplek creëren d.m.v. een urnengraf op een begraafplaats, de as kan thuis bewaard worden in een urn of verwerkt worden in een as-sieraad of een sculptuur.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid van uitstrooiing op zee, een zelf gekozen plek of op een strooiveld.

Jeanine van IJsseldijk Uitvaarten - Voor een mooi afscheid

Resomeren

Resomeren wordt een nieuwe mogelijkheid naast begraven of cremeren. 
Bij de methode resomeren kunnen mensen kiezen om hun lichaam te laten oplossen in een verwarmde vloeistof.

Men spreekt hier ook wel van alkalische hydrolyse. Het is een meer duurzaam alternatief naast begraven of cremeren.

Resomeren zal eind 2021 in Nederland mogelijk zijn.

Jeanine van IJsseldijk Uitvaarten - Voor een mooi afscheid
Jeanine van IJsseldijk Uitvaarten - Voor een mooi afscheid